PRINCE2

In Nederland, evenals in vele andere landen, is PRINCE2 een van de meest toegepaste projectmanagement methoden. Dit is mede te danken aan de vergaande uitwerking van deze methode, waardoor er voor projectmanagers veel handvatten beschikbaar zijn. PRINCE2 wordt in tegenstelling tot het beeld dat sommigen nog hebben, in een grote diversiteit aan sectoren gebruikt, zowel profit als non-profit. Van oorsprong voor de overheid ontwikkeld, wordt PRINCE2 inmiddels in o.a. industrie, banken en verzekeraars, bouw en ICT toegepast. Hieronder een overzicht van nieuws en tips die voor jou als projectmanager nuttig zijn als je een project volgens PRINCE2 leidt.

 

Algemeen

  • Een goed leesbaar en uitgebreid overzicht van de methode vind je zowel op de PMWIKI van IPMA-NL als op de PRINCE2 pagina van Wikipedia.
  • PRINCE2 blog for Health-Check Online. Deze blog heeft artikelen en tests over PRINCE2. Aardig zijn een paar templates om o.a. te controleren of een organisatie goed voldoet aan de PRINCE2 vereisten; ook een Visio-template voor een Product Breakdown Structure.
  • Een enorme database met presentaties is beschikbaar op SlideShare, bijvoorbeeld presentaties over PRINCE2


PRINCE2_versie 2009 en verschillen met vorige versie

Half juni presenteerde OGC PRINCE2 versie 2009. Deze nieuwe versie is overzichtelijker geworden en geeft meer aandacht aan de rol van opdrachtgever en andere project board leden. Voor bestaande gebruikers zal de nieuwe terminologie wel enige gewenning vergen.

 

PRINCE2 templates

De Best Practices User Group Nederland (BPUG-NL) heeft op haar site templates (in MS Word) beschikbaar. De templates zijn ook in het Engels beschikbaar op deze site. En allemaal gratis beschikbaar, ook voor niet-leden!

PRINCE2 boeken

Het standaard boek voor PRINCE2 is natuurlijk de officiële manual van de Office of Government Commerce (OCG), de ontwikkelaar van deze methode. In 2009 is de methode (zie hierboven) geheel herzien en zijn er een aantal manuals en een pocket book uitgegeven:

Zie verder voor de pagina 'Boeken'. Voor meer PRINCE2 boeken kan doorgeklikt worden naar de selectie op de site van managementboek.nl.

Electronisch handboek

Het kan handig zijn om, bijvoorbeeld als organisatie, een digitale versie van PRINCE2 aan de medewerkers beschikbaar te stellen. Zodat niet iedereen met de dikke manual onder zijn arm hoeft te lopen. Inmiddels zijn we een digitale Nederlandstalige beschrijving van PRINCE2 tegengekomen die een goed hulpmiddel kan zijn: ProjectFlow2009.

 

PRINCE2 video's
Over de methode gaan o.m. de volgende video's:

Voor meer video's over PRINCE2: zie de pagina Video's of het YouTube kanaal van ikdoeprojecten.

PRINCE2 software

Als je als organisatie werkt met Prince2 kan ter ondersteuning met generieke projectmanagement software, bijvoorbeeld MS Project,worden gewerkt. Een aantal pakketten levert specifieke modules (bijvoorbeeld de PRINCE2 Accelerator voor CA Clarity). Daarnaast heeft een aantal leveranciers ervoor gekozen hun software specifiek voor de PRINCE2 methode te ontwikkelen; zodat bijvoorbeeld het maken van een 'product breakdown structure' wordt ondersteund. Voorbeelden van dergelijke software zijn:

Test je PRINCE2 kennis

Voor de beginners is er een testexamen PRINCE2 Foundation, voor de gevorderden PRINCE2 Practitioner.

Formele PRINCE2 opleidingen

Een compleet overzicht van de officiële opleidingsinstituten die Prince2 opleidingen verzorgen vind je op de pagina van de Best Practice User Group NL (voorheen Prince User Group NL). Daar staan naast de PRINCE2 ook de vele andere opleidingen van OGC, zoals Management of Risk. 

Een uitgebreid en handig overzicht van PRINCE2 opleidingen (inclusief beoordelingen van de trainingen) vind je op springest.nl: http://www.springest.nl/kwaliteit-projectmanagement/prince2. Je kan de trainingen sorteren op relevantie/ervaringen, duur en prijs.

 

Officiële PRINCE2-organisaties, sites en verenigingen

  • Best Practice User Group NL (voorheen PRINCE2 UserGroup-NL): Voor een kleine contributie kan je lid worden van deze vereniging. Naast het jaarlijkse grote congres waar vele honderden bezoekers komen en tientallen sprekers verschijnen, worden er in kleiner verband bijeenkomsten gehouden.
  • APMG-Benelux: APMG-Benelux is gespecialiseerd in de accreditatie en certificering van organisaties, processen en mensen binnen een scala van industrieën en management disciplines.
  • Als je specifiek informatie over best practices van PRINCE2, MSP, P3O, M_o_R, P3M3 of ITIL zoekt kan je starten bij de website Best Management Practice. OGC, TSO en APMG, hebben gezamenlijk een aantal officiële websites voor hun best practices. Dit is de officiële parapluie-site voor hulp op alle niveaus.

Blog over PRINCE2

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden