PMP 2009 - Ervaringen

Vertel hier wat je op de Project Management Parade 19 mei 2009 aan interessante, goede ontwikkelingen en tips hebt gehoord waar je vakgenoten die er niet waren zeker eens naar moeten kijken. Hieronder alvast mijn eigen beste ervaring van de dag:

Na het openingsdebat dat overigens niet al te best uit de verf kwam, koos ik voor de Masterclass van Henk Bellinga (Advitec).

Zijn masterclass had als onderwerp het leiden van project-teams die decentraal zitten, en met name verspreid over meerdere landen. Een prachtig verhaal zowel qua inhoud als qua presentatie. Henk schetste in een uur hoe met name de verschillen in tijd en cultuur het beste overbrugd kunnen worden. Bijvoorbeeld door simpelweg te starten met het inzichtelijk maken welke tijdblokken een internationaal verspreid team echt tegelijkertijd beschikbaar is. Dus rekening houdend met begin- en eindtijden, maar ook met lunches en vaste vergaderingen. Stel jezelf de vraag: hebben zij tijd, in plaats van het meer gebruikelijke: heb ik tijd om nu contact met ze op te nemen.

Het aspect cultuur, een bekend struikelblok, werd leuk behandeld en toonde toch verrassingen. Meer aandacht voor je eigen paradigma in plaats van alleen de cultuur van de ander proberen te begrijpen. Een internationaal onderzoek over 'power distance' toonde aan dat onze bevriende oosterburen heel anders scoorden op power distance dan de zaal, inclusief mijzelf, verwacht had.

Door de fysieke afstand die de projectmanager scheidt van zijn teamleden wordt communicatie nog belangrijker. Stilte is daarbij de grootste vijand, aldus Henk. Communicatie met regelmaat is de boodschap.

En hoewel techniek slechts een beperkt belang heeft, dient deze wel als eerste te worden geregeld. Door de technische communicatie-mogelijkheden van deze tijd direct goed te regelen kan veel tijd worden bespaard in de resterende tijd van het project.

Wie meer wil weten kan de presentatie bekijken: Henk Bellinga-Advitec PMP 2009 Masterclass.pdf

Over de presentatie van Rob Adolfsen, voorzitter RvB van Agis (keynote!), kan ik kort zijn: toen hij verteld had wat hij NIET ging vertellen was de helft van de tijd om. Deed wel erg zijn best, maar bracht niet veel nieuws, en daar kwamen de honderden luisteraars toch echt voor.

Luc Spaans van de Caesar Groep wist op een boeiende wijze de 'Theory of Constraints' (TOC) aan een volle zaal over te brengen.

Het inzetten van de TOC leidt er volgens Luc toe dat ICT projecten gegarandeerd op tijd worden afgeleverd. En als we de vele onderzoeken mogen geloven is dat een unicum. Luc ging uitgebreid in op definities en aannames en gaf daarmee een grondige onderbouwing aan zijn betoog. Waar de TOC uiteindelijk op neerkomt is het toepassen van 3 principes:
  • Buffermanagement
    Op doorlooptijd sturen , maar dan niet op de individuele taken, maar op de doorlooptijd van het hele project. De ruimte die alle projectmedewerkers voor hun taken claimen wordt ingepikt door de PM en wordt door deze beheerd. Oftewel: de software-ontwikkelaar moet de software in 5 in plaats van in 10 dagen maken. En de PM koopt speelruimte.
  • Critical Chain
    Alleen sturen op het kritieke pad is niet voldoende. rekening moet worden gehouden met taken die de resources hebben naast die van jouw project.
  • Staggering
    Ga uit van de kritieke resources en plan de rest daaromheen.

    IPMA-NL heeft een groot deel van de presentaties van 19 mei online gezet.

    Al met al leverde de dag vele nieuwe inzichten op waarmee ik in ieder geval aan de slag kan gaan. Een zeer succesvolle PMP dit jaar.

    Remco Reitsma

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

Tools voor projecten




Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden