Stakeholder Management: Wie heeft welk probleem?

Binnen het vak programma en project management wordt stakeholder management steeds vaker gezien als een element waar ook aandacht aan moet worden besteed. Toch heeft het niet altijd de aandacht die het verdient en is het veel meer dan alleen het “verkopen” van het project en het toepassen van soft skills.  Het is meer dan alleen maar een aspect, het is een van de fundamenten van succesvol programma of project management. We doen het impliciet allemaal als programma of projectmanagers, maar lang niet altijd bewust en gericht.

 

Stakeholder management is niets meer of minder dan zorgdragen dat allen die een relevante invloed hebben op het te bereiken resultaat van het programma of project te bewegen op zodanige manier dat het doel bereikt wordt. Hierbij onderscheid ik een viertal kernrollen die bij elk project  met elkaar in balans moeten worden gebracht. De vragende en gebruikende partij, die een bepaalt doel wil verwezenlijken,  de bedenker van oplossingen, de makers van oplossingen en de partij die de rekening betaalt ofwel investeerder.

 

 

Zeker in grote organisaties kan dit een zeer divers palet van stakeholders geven, die niet vanzelfsprekend een kant op gaan.  Voor een effectieve en gerichte aanpak kunnen we stakeholder management zelf ook als een veranderproces of project benaderen met dezelfde basis stappen:

  1. kijk & analyseer,
  2. bedenk oplossing,
  3. voer dit uit en
  4. evalueer continu het effect. 

 

Het is dus zeer situationeel wat en hoe je het moet doen en is gedurende de looptijd van het project voortdurend in beweging.  Ook is het afhankelijk van je eigen rol,  je positie en je eigen karakter. Het is dus meer kunst dan kunde en je raakt er nooit op uitgeleerd. In mijn presentatie op de kennissessie van Ikdoeprojecten op 25 september ga ik in op de vormgeving en invulling van dit proces en geef mijn ervaringen wat ik hierin ben tegengekomen aan valkuilen, succesfactoren en benaderingen. 

Paul Witteman

Programma manager

LinkedIn profiel

Opmerking

Je moet lid zijn van Stakeholder management om reacties te kunnen toevoegen!

© 2023   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden