Als ik de vakliteratuur scan dan lijkt het of de grenzen tussen projectmanagement, verandermanagement en procesmanagement minder scherp worden; of deze drie benaderingen naar elkaar toe groeien. Hoe zien jullie dat?

Weergaven: 434

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Waarschijnlijk een beetje een laat antwoord , maar ik wil wel even reageren. Ik ben het eens met je constatering. Wat mij opvalt is dat, mede door technologische ontwikkelingen, de verschillende disciplines dichter naar elkaar toe groeien.

De Projectmanager krijgt een belangrijkere rol in een organisatie en managementlagen zien veranderingen en processen steeds vaker in projectverband. Nu nog een slag slaan in presentatie van voortgang en resultaat! Vaak hebben organisaties een wirwar aan data zonder hier duidelijke overzichtelijke rapporten over te genereren, waardoor veel verbeter mogelijkheden niet gesignaleerd worden.

Narigheid is dat er steeds meer verwacht wordt van de Projectmanager. Voordeel: een hoger salaris? Zelf geen ervaring mee helaas, maar ik kan me zo voorstellen dat de PM-duizendpoot een schaarse resource is.

Data, ja dat is interessant. Zouden we daaruit kunnen afleiden dat Kennismanagement (van modellering tm applicaties) een centrale rol gaat spelen in deze steeds complexere, sneller veranderende wereld?

Knowledge is power! Klinkt cliché maar is nog steeds waar.

Het is niet voor niets dat organisaties als Facebook heel snel opkomen en een gigantische klantenbasis hebben. In beperktere mate is IkDoeProjecten.nl ook een voorbeeld.

In de ICT is Microsoft enorme stappen aan het maken met haar platform SharePoint en nu ook met de aankondiging van Office 13 (oeh en MS Project 13 en dat is me toch speelgoed jongens, prachtig!). Beide hebben "delen van kennis" en "altijd bij je data kunnen" hoog in het vaandel staan.

Kennismanagement is heel belangrijk, zo niet cruciaal! Ik ben nu een boek aan het lezen over BI voor project- en portfoliomanagement. Eén van de eerste zinnen: er is niet steeds meer informatie, maar steeds meer non-informatie. Massa's data die niet echt interessant is of verkeert wordt geïnterpreteerd.

Food for thought!

 

Klinkt goed! Wat is de titel van het boek, ik ben geinteresseerd.

Hier is de link: http://amzn.to/NaCfeS

Het boek heet:

Project Management Metrics, KPIs, and Dashboards: A Guide to Measuring and Monitoring Project Performance

 

dank je! Ik denk ook aan kennismanagement (of is het nu informatiemanagement) in de zin van bij een groot project moeten de verschillende deelnemende organisaties en afdelingen over dezelfde informatie beschikken, moeten de te gebruiken maateenheden (km of mijlen? hier is ooit een ESA raket op gefaald) helder zijn voor iedereen. Dus eigenlijk een objectieve flow van kennis die parallel loopt met het proces van het project. Het raakt ook aan kwaliteitsmanagement waarbij het borgen van kennis etc centraal staat. En op een strategisch niveau de Lerende Organisatie.

Erik,

Klinkt interessant. Als je het uit hebt wil je dan even laten weten hoe goed dat boek is? Zelf momenteel namelijk ook bezig met KPI's (een projecten dashboard). 

Zeker, ik kan ook een BI powerhour organiseren. Kunnen we het met een groep hebben over het kunnen en kennen van goede rapportages en dashboards.

lijkt me heel boeiend. ik wil daar wel bij zijn. 

RSS

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2023   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden